Arhiv kategorije: Fotovoltaika

HCPV sistemi za večjo učinkovitost

HCPV sistem

“Zaradi stalnih izboljšav na področju fotovoltaike in HCPV sistemov (ang. High Concentration Photovoltaic System) ter vedno manjših stroškov v industriji postajajo HCPV sistemi vedno bolj učinkoviti in vedno večji tekmeci klasičnim solarnim sistemom”, poroča analiza, ki so jo opravili v IHS Technology.

Trenutni izkoristek HCPV sistemov je 40-42%, do leta 2017 pa strokovnjaki napovedujejo vsaj 45% učinkovitost. Takšne celice z zbiralnimi lečami bodo osnova za komercialne fotovoltaične sisteme z izkoristkom vsaj 40%, kar je dobrih 5% več kot to omogoča trenutna tehnologija.

Sončna energija in avto na električni pogon

Avto - sončna energija

Dejstvo je, da je sončna energija eden od glavnih dejavnikov, ki omogoča življenje na Zemlji. Sonce oddaja svetlobo (in s tem energijo), ki je osnova za mnogo bioloških procesov v naravi, poleg tega pa se oddana energija uporablja tudi za različne druge potrebe.

Grelne naprave, sončni kolektorji in sončne elektrarne temeljijo na izkoriščanju sončne svetlobe kot obnovljivemu viru energije.

Kaj je fotovoltaika

fotovoltaika

Fotovoltaika (ang. photovoltaics ali PV) je v tem trenutku ena najhitreje razvijajočih gospodarskih panog na svetu. To je seveda logično kajti razpolaga z neomejenim kapitalom, ki bo dotekal še najmanj milijon let in več, in to je sončna oz. solarna energija.

Sonce pošlje na Zemljo v treh urah pošlje tolikšno količino energije, kot jo človeštvo potrebuje za obdobje enega leta. Že zdrav razum nam govori, da je to najverjetneje vir energije v prihodnosti. Narava izkorišča sončno energijo že ves čas, v to pa bomo slej kot prej prisiljeni tudi ljudje. Izziv pa je, da to energijo ujamemo, jo shranimo in uporabimo, ko to potrebujemo.