HCPV sistemi za večjo učinkovitost

HCPV sistem

“Zaradi stalnih izboljšav na področju fotovoltaike in HCPV sistemov (ang. High Concentration Photovoltaic System) ter vedno manjših stroškov v industriji postajajo HCPV sistemi vedno bolj učinkoviti in vedno večji tekmeci klasičnim solarnim sistemom”, poroča analiza, ki so jo opravili v IHS Technology.

Trenutni izkoristek HCPV sistemov je 40-42%, do leta 2017 pa strokovnjaki napovedujejo vsaj 45% učinkovitost. Takšne celice z zbiralnimi lečami bodo osnova za komercialne fotovoltaične sisteme z izkoristkom vsaj 40%, kar je dobrih 5% več kot to omogoča trenutna tehnologija.

Po besedah strokovnjakov iz IHS je “izkoristek elektrarn najbolj pomembna zahteva za zagotavljanje konkurenčnih cen električne energije”. Zaradi stalnega razvoja in stremenja k čim boljšim tehnološkim napredkom je prostora za izboljšave še ogromno. V laboratorijih je učinkovitost sončnih celic že presegla 44.7%, kar to trditev še dodatno potrjuje. Vsekakor pa je treba biti pozoren tudi na razmerje med učinkovitostjo celic in ceno proizvodnje le teh.

HCPV regije po svetu

HCPV sistemi so po svetu vedno bolj privlačni zaradi padanja cen. IHS predvideva, da bo med 2012 in 2017 največ sistemov postavljenih v ZDA in Srednji Ameriki (Mehika načrtuje sistem s kapaciteto 450MW). V letu 2012 so s postavljenimi sistemi v regiji dosegli proizvodnjo 54.1 MW.

Ogromno rast se napoveduje tudi v Južni Ameriki, kjer je med leti 2013 in 2017 napovedana 560% rast (najbolj poudarjena država so Čile). Največji napredek pa se pripisuje Srednjemu vzhodu in Afriki. Po besedah strokovnjakov naj bi se poizvodnja s trenutnih 1.8MW povzpela na visokih 155MW. Nenazadnje pa ne smemo izključiti tudi Kitajske kot ene od (potencialnih) močnejših regij na tem področju.

V naslednjih letih se torej napoveduje precej dinamike med HCPV proizvajalci, ker je trenutni trg še vedno v zelo zgodnji fazi razvoja. K boju na trgu pa dodatno prispevajo tudi mnoga novonastala specializirana podjetja.

(povzeto po: solardaily.com)