Kaj je fotovoltaika

fotovoltaika

Fotovoltaika (ang. photovoltaics ali PV) je v tem trenutku ena najhitreje razvijajočih gospodarskih panog na svetu. To je seveda logično kajti razpolaga z neomejenim kapitalom, ki bo dotekal še najmanj milijon let in več, in to je sončna oz. solarna energija.

Sonce pošlje na Zemljo v treh urah pošlje tolikšno količino energije, kot jo človeštvo potrebuje za obdobje enega leta. Že zdrav razum nam govori, da je to najverjetneje vir energije v prihodnosti. Narava izkorišča sončno energijo že ves čas, v to pa bomo slej kot prej prisiljeni tudi ljudje. Izziv pa je, da to energijo ujamemo, jo shranimo in uporabimo, ko to potrebujemo.

Beseda fotovoltaika pomeni proces pri katerem svetloba zaradi fotonskega učinka ustvari fotoelektrični učinek, pri katerem se sončno sevanje pretvarja neposredno v enosmerno električno napetost s pomočjo polprevodniških solarnih celic. Naprave za pridobivanje fotovoltaične energije so stare zgolj nekaj desetletij, kljub temu pa je v tem času prišlo že do bistvenega napredka.

Zgodovinske zanimivosti

Fotovoltaika je prvič pritegnila pozornost francoskega fizika Edmunda Bequerela, ki je leta 1839 ugotovil, da določeni materiali pod vplivom sončne energije generirajo blag električni tok. Naravo in obnašanje svetlobe je pod drobnogled vzel Albert Einstein ter leta 1905 pojasnil fotovoltaični efekt, na katerem temelji fotovoltaika (za katerega je nato prejel tudi Nobelovo nagrado).

Prvi fotovoltaični model je bil narejen leta 1954 v podjetju Bell Laboratories, ampak se je njegov razvoj za nekaj let umiril, ker so bili moduli predragi za širšo uporabo. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je vesoljska industrija ponovno začela masovno proizvajat omenjene module in tako je fotovoltaika prispevala k oskrbi vesoljskih plovil z električno energijo.

Do širše uporabe so fotovoltaični sistemi prišli šele v sedemdesetih, zaradi krize z ostalimi viri energije. Zanesljivost in izkoristek teh sistemov sta se izboljšala, tako da je fotovoltaika postala vedno bolj zanimiv postopek za generiranje električne energije iz obnovljivih virov (sončne svetlobe).