Sončna energija in avto na električni pogon

Avto - sončna energija

Dejstvo je, da je sončna energija eden od glavnih dejavnikov, ki omogoča življenje na Zemlji. Sonce oddaja svetlobo (in s tem energijo), ki je osnova za mnogo bioloških procesov v naravi, poleg tega pa se oddana energija uporablja tudi za različne druge potrebe.

Grelne naprave, sončni kolektorji in sončne elektrarne temeljijo na izkoriščanju sončne svetlobe kot obnovljivemu viru energije.

Ko pa govorimo o avtomobilih, ki jih poganja sončna energija, pa se velikokrat zamislimo kako bi ti izgledalo v praksi. Pogled na ta scenarij je zelo obetaven in marsikdo od nas si želi, da bi v svojem življenju videl, kako avtomobili na sončni pogon drvijo po cestah. Lastniki vozil bi bili brez skrbi, da bi jim zmanjkalo goriva, podražitve naftnih derivatov ne bi bile več nočna mora, izognili bi se pa tudi čakanju na bencinskih servisih in črpalkah. Ker so ravno tovrstni stroški za posamezno gospodinjstvo zelo visoki, bi se lahko privarčevan denar porabil za druge namene.

Prvi primerki avtomobilov, ki jim je sončna energija glavni vir napajanja, so prisotni že desetletja. Z leti jim priljubljenost vedno bolj narašča, številne organizacije pa celo organizirajo dogodke in tekmovanja tovrstnih jeklenih konjičkov. Princip delovanja je čisto preprost: na avtu so nameščene sončne celice, preko katerih se sončna energija pretvori v električno (proces imenujemo fotovoltaika), le-ta pa se shrani v akumulatorje, ki so vgrajeni v lahko ohišje avtomobila.

Na prvi pogled je ta način delovanja videti popolnoma preprost; sonce sije vsak dan, sončna energija pa je prisotna tudi v primeru oblačnega vremena. Ampak upoštevati moramo pa dejstvo, da je količina shranjene energije v avtu omejena, zato ne mora zagotavljat visoke hitrosti in moči. Torej je vožnja bolj počasna, na težave pa naletimo tudi pri obremenjenosti s težo ali pri vzpenjajoči vožnji. Razvoj električnih avtomobilov je sicer vedno bolj usmerjen v izboljšanje te hrambe energije za zagotavljanje večje moči, do takrat pa omejitev obremenitve ostaja.

Sicer pa ste verjetno že opazili, da so električni avtomobili manjši, lažji, prostora pa imajo za eno oziroma največ dve osebi. Ko se bo odpravila težava s hrambo energije, bo sončna energija kmalu glavno gonilo naših jeklenih konjičkov.