Kako delimo solarne celice

Solarne celice - fotovoltaika

Pojem solarne celice je zelo širok pojem, ki ga je možno deliti po več kriterijih.

Delijo se lahko glede na:
kristalno zgradbo, kjer ločimo amorfne, polikristalne in monokristalne
tehnološke postopke, kjer jih razvrstimo na solarne celice izdelane iz Si rezin
tankoplastne, ki se proizvajajo ob pomoči vakumske tehnologije

V nadaljevanju lahko solarne celice razdelimo še na vsaj tri vrste:
Monokristalne, ki imajo visoke donose pri dobrih pogojih sončnega obsevanja. Spadajo med najdražje, temu primerem je njihov izkoristek, ki je kar med 14 in 17%.
Polikristalne, ki so primerne za večje strešne površine in postavitve na prostem. Te moduli so med vsemi najpogostejši in imajo tudi zelo visoke izkoristke (med 13 in 17%). Ker se v območju difuzne svetlobe odlično obnašajo, so to moduli, ki so zelo primerni za naše podnebje. S tem tipom modulov na celoletnem nivoju dosežemo tudi do 4% višje letne donose kot z monokristalnimi.
Solarne celice iz amorfnega silicija. Za postavitev potrebujejo dvakrat tolikšno površino kot moduli s kristalnimi solarnimi celicami, da dosežejo enake donose. Poznani so tudi po imenu tankoplastni moduli in so cenovno ugodnejši od prejšnjih dveh. Primerni so predvsem za obsežne odprte površine (kjer ni prostorske omejitve), izredno dobro pa se obnesejo tudi pod manjšimi jakostmi svetlobe. Solarne celice te vrste se odlično izkažejo tudi pri izkoriščanju difuzne svetlobe in se ponašajo z izkoristkom med 5 in 8%.

Naj izberemo monokristalne ali polikristalne solarne celice?
Načeloma imajo moduli z monokristalnimi solarnimi celicami večji izkoristek in so zato nekoliko dražji. Bodite pozorni pri izbiri fotovoltaičnih modulov, ker imajo dobri polikristalni moduli lahko večjo izkoriščenost od slabih monokristalnih. Zato je pomembna izbira najbolj optimalnega sistema za vsakega investitorja posebej.
Med osnovnimi vrstami solarnih celic imamo različne izkoristke: monokristalne pretvorijo 25% sončne energije v električno, polikristalne do 20%, amorfne pa do 10%.
Običajne monokristalne solarne celice (dimenzije 10×10 cm) tako proizvedejo 1,5 W moči pri 0,5V enosmerne napetosti in toku 3A pri polni sočni svetlobi (1000W/m2).