Solarna energija je način prihodnosti

Sonce - solarna energija

Nobenega dvoma ni, da je solarna energija vir energije prihodnosti. Postopek uporabe sončne energije je čisto preprost: Sončna celica zbira sončno energijo in zaradi lastnosti polprevodnikov iz nje ustvari električno, ki se nato hrani v akumulatorju.

Proizvedena električna napetost je enosmerna, zato je v solarne sisteme vgrajen tudi inverter, ki iz enosmerne napetosti ustvari izmenično.

Solarni paneli so sestavljeni iz večih posameznih solarnih celic, dodatni modul pa jim omogoča, da brezhibno delujejo kot skupina. Če ne razpolagate ravno z velikim zemljiščem, kjer bi bili postavljeni solarni paneli, bi solarna energija težko preskrbovala vašo celotno hišo. Postavitev, ki bi bila kos takšni nalogi, bi potrebovala precej prostora.

Ampak, lahko pa bi oskrbovali denimo eno sobo, če bi panele namestili na streho vaše hiše. Okvirno oceno potrebe električne energije lahko izračunamo z enostavnim računom: seštejemo moči vseh naprav v sobi (izražene v vatih – W) in dobljeno vsoto množimo s številom ur, koliko časa morajo naprave delovati. Dobljen rezultat nam pove spodnjo mejo energije, ki jo mora naš solarni sistem proizvesti, da bo izbrana soba preskrbljena z dovolj energije.

Solarna energija je resnično eden od redkih neskončnih virov energije, ki ima ogromen neizkoriščen potencial. V eni uri sonce na Zemljo odda toliko energije, kolikor jo celoten svet potrebuje v enem letu. S tem, ko se tehnologija na področju fotovoltaike izboljšuje, se potrošniki ne bomo morali upreti “spreobrnitvi”.

Z namenom, da bi bila solarna energija čimbolj izkoriščena, se v razvoj fotovoltaike vlaga vedno več denarja in drugih resursov. Večina velikanov na področju naftnih derivatov in elektrarn imajo v ta namen ustanovljene kar celotne oddelke, ki so specializirani za tovrstne raziskave. Mnogi inženirji in raziskovalci posvečajo ves svoj čas in energijo v razvoj tehnologije, ki bi nam danes zagotavljala boljši jutri.

Nobena skrivnost ni, da trenuta pot življenja ne vodi daleč in ne vodi več daleč – potrebne so spremembe. Fosilna goriva so omejena, zato je potrebno iskati alternative. Solarna energija je prihodnost. Prihodnost je sedaj!