Sončne elektrarne in celice

Sončne celice na strehi

Sonce je vir energije, ki bi ga ljudje morali bolje izkoristiti, saj gre za neomejen vir energije, ki ga nam podarja mati narava. Zelo dobro znajo izkoriščati sončno energijo sončne oz. fotovoltaične celice.

Sončne celice s pomočjo elektronov pretvorijo sončno energijo v nam koristno električno energijo. Sončne celice pa imajo tudi nekaj zahtev in če bomo vse izpolnili bomo dobili najboljši možen izkoristek. To bomo pridobili tako, da sončno celico usmerimo pravokotno proti sončni svetlobi, saj s tem povečamo moč celice. S pomočjo koncentratorjev lahko dodajamo moč celicam, vendar moramo biti previdni saj se lahko pri veliki obremenjenosti preveč segrejejo kar vodi do upada izhodne napetosti in izgube moči.

Vgradnja sončne elektrarne v streho

Prednosti namestitve sončne elektrarne so v prihranku pri kritini in v kakovosti izolacije za takšne strešne površine. V tem primeru sončne celice namestimo na primerno strešno konstrukcijo in jih s zatesnimo s posebnimi profili. Tako postavljena sončna elektrarna je zelo kvalitetna kritina, katere predvidena življenjska doba je 30 let.

Financiranje

V primeru da nimamo dovolj sredstev za izgradnjo sončne elektrarne se obrnemo na banko. V bankah imajo obširno ponudbo financiranja za sončne elektrarne, vendar ima vsaka banka različne pogoje. Ti so odvisni od višine naložbe, izvajalca, materiala in kreditne sposobnosti investitorja.

Namestitev sončne elektrarne

Ko nameščamo sončno elektrarno moramo paziti na lego. Ta je odvisna predvsem od položaja lokacije sončne elektrarne, površine za namestitev sončnih celic, investitorjevih sredstev…

Ločimo tudi način namestitve sončnih celic. Le te so lahko na poševni, ravni, žagasti strehi, na fasadi… Pri vsem tem moramo paziti na senčenje, kateremu pa se je smiselno izogniti.