Sončna elektrarna

Sončna elektrarna

Kaj je sončna elektrarna sigurno veste vsi, kako pa jo najbolje izkoristiti, pa vam bomo povedali v tem članku. Glavni princip sončne elektrarne je, da sončno energijo pretvori v električno, to pa naredi s pomočjo sončnih celic, ki so osnovni gradniki fotonapetostnih modulov.

Električna energija, ki jo ustvari sončna elektrarna, se lahko uporabi na več načinov, najbolj pogosta pa sta sledeča:

Pri manjših elektrarnah, ki so sestavljene le iz nekaj (dva do pet) modulov, se proizvedena električna energija najpogosteje uporablja pri ogrevanju sanitarne vode, pa čeprav to ni ravno najbolj ekonomična rešitev, saj je zelena električna energija vredna precej več kot običajna. Čeprav ni ekonomična, je pa sigurno najlažja rešitev, saj je količina proizvedene električne energije dokaj nizka, poleg tega pa se vam še ni potrebno ukvarjati z raznimi dokumenti, ki pa jih morate urediti v kolikor želite proizvedeno energijo oddajati v omrežje.

Večje oziroma sončne elektrarne, ki jih sestavlja večje število modulov, proizvedejo tudi precej večjo količino električne energije. V tem primeru se vam najbolj izplača urediti vso dokumentacijo in si s tem pridobiti pravico do oddajanja električne energije v omrežje.

Ta opcija vam bo zagotovo prinesla največji dobiček, saj je cena zelene energije, ki jo proizvede sončna elektrarna tudi do trikrat večja od običajne električne energije. Torej, če bi proizvedeno energijo uporabljali v gospodinjstvu, bi bil dobiček trikrat manjši, kot če jo oddajate v omrežje.